skip to Main Content

Afscheid Berend

Het prachtige Johannus-orgel valt meteen op als je de woonkamer van Berend en Dora de Wit in Hoevelaken binnenkomt. Berend gaat erachter zitten en onder zijn bezielende orgelspel komen bij mij allerlei jeugdherinneringen boven. Het raakt me en ontroert me.

Tijd voor een vraaggesprek met een markante persoonlijkheid die de BEZ, tegenwoordig VIANOVA, al 40 jaar dient. Geen “gewone” penningmeester maar wel een penningmeester die afscheid gaat nemen.

Hoe ben je met de BEZ in contact gekomen Berend?
“Via mijn schoonzus Anneke Schellevis, die het boekenwerk van de Zending in Vlaanderen heeft opgestart. Ons eerste contact was de evangelisatiecampagne in Sint-Truiden in 1975. We verrichtten allerlei hand –en spandiensten. Met Jan van ’t Hof, een soort vaderfiguur voor mij, ging ik voor het eerst van mijn leven langs de deuren om met mensen over de dingen van God te spreken. Eerst deed Jan het woord en ineens zei hij dat het mijn beurt was. Op het moment dat ik sprak met die mevrouw aan de deur, vond in feite mijn bekering plaats”.

Op mijn vraag hoe dat dan gebeurde, vertelt Berend dat hij merkte dat zijn woorden, die “er zomaar uit kwamen”, door God gebruikt werden om deze vrouw aan te raken. Daar aan die deur in Sint-Truiden werd geloven iets heel persoonlijks voor hem en diezelfde avond ook voor zijn vrouw. In de tent in Sint-Truiden legt Johan Lukasse het evangelie uit. Dan vraagt Johan de aanwezigen hun leven aan Jezus Christus te geven. Die dag zijn ze beiden veranderd. Vanaf dat moment wordt ook Bijbellezen helemaal nieuw.

In 1979 neemt Berend de administratie van de BEZ in Nederland over. Een administratiesysteem in Excel voor “BEZ/Onze Hoop” wordt door hem op maat gemaakt. Dit systeem wordt nog altijd gebruikt! Ook nu nog blijken 5 minuten per dag er mee bezig zijn, voldoende om alles bij te houden.

Op mijn vraag welk Bijbelgedeelte hem echt raakt zegt Berend dat het feit dat God trouw is, hem het meest aanspreekt. En dan vertelt hij iets heel persoonlijks. Dora en hij hadden heel graag kinderen gehad maar hun huwelijk bleef kinderloos. Daar kregen zij toch vrede mee. Bovenal wilden zij dat doen wat God van hen vroeg. De tekst: “Hoedt de kudde Gods, die bij u is” (1 Petr.5:2), gaf een doorbraak. Ruim 40 jaar zat Dora in het onderwijs. Daar had zij kinderen om zich heen en dat werd de kudde die zij mocht hoeden.

Als ik aan Berend vraag wat zijn beste herinnering is begint hij te stralen. Het zijn er diverse, maar het mooiste is als er mensen tot bekering komen. Dat is zijn grootste vreugde!

De koop van de Nortonhuizen als nieuw hoofdkwartier van de Zending was ook bijzonder. Johan Lukasse was geïnteresseerd in die huizen maar waar moest het nodige geld vandaan komen? Dat werd verder niet bekend gemaakt. Op een dag wordt Johan gebeld door een mevrouw. Zij wil hem in Brussel ontmoeten. Lopend gaat Johan erheen. Deze mevrouw heeft een plastic tas bij zich. “U bent op zoek naar huizen in Brussel? Dit is voor u!” Het blijken obligaties en contant geld, waarmee een groot deel van de aankoop van het eerste huis gedekt kon worden.

Wat moet Nederland weten over VIANOVA?
“Dat het de vroegere BEZ is. Dat de methoden anders zijn maar wel met dezelfde intentie om mensen tot Jezus te brengen. De wortels blijven hetzelfde. Mensen kunnen niet zonder de Here Jezus Christus! Daar moeten we als Nederlanders ook voor blijven bidden!”

Daarbij komt, omdat hij terugtreedt, er een opvolger moet komen!
De grootste wens van Berend is, dat VIANOVA, werkend vanuit de Bijbel, mensen zal bepalen bij Gods Woord. Als mensen omkeren en opnieuw geboren worden dan ontstaan nieuwe gemeenten. Dat was de roeping en dat moet zo blijven!


DE PENNINGMEESTER IS MET PENSIOEN

In november ging na 40 jaar onze penningmeester Berend de Wit met pensioen. Daarom zijn we dringend op zoek naar vervanging voor zijn werkzaamheden voor de Stichting BEZ/Onze Hoop.

Deze stichting kanaliseert de dagelijkse giften die binnenkomen voor ongeveer 95% van onze werkers in België. Met behulp van een door Berend zelf ontwikkeld Excelprogramma wordt dit dagelijks bijgehouden. Iemand met ervaring in Excel en met een boekhoudkundige achtergrond kan contact opnemen met Peter Hartman. U hoeft dus niet zelf het wiel uit te vinden en we zijn altijd beschikbaar om u bijv. via TeamViewer op weg te helpen. Een gedrevenheid voor zending en per dag 5 minuten vrijmaken is een vereiste. Iedere maand wordt er een afsluiting gemaakt en het overzicht naar ons kantoor in Zaventem gestuurd. Dat kost u éénmalig per maand een uurtje werk. Tweemaal per jaar komt de penningmeester bijeen voor een vergadering (tijdens één dagdeel) met het hele BEZ/Onze Hoop bestuur.

Herkent u zich in dit profiel? Bel dan met +32-2-2413015
Of e-mail: [email protected]

 

Interview door:
Kees van Velzen
VIANOVA Bestuursorgaan