skip to Main Content

Waarom zijn onze gemeenschappen ‘onderweg’?

Ik vraag me zo nu en dan af of we als gemeente vastzitten?  Een goede vraag om regelmatig te stellen!

We lezen in Handelingen dat onze broeders en zusters dagelijks in de tempel samenkwamen – en ze groeiden in aantal. Wat ook logisch is want ze kwamen echt in het centrum van heel het dagelijks gebeuren samen – je kan bijna zeggen: op de markt! Later ging alles moeilijker want er kwam vervolging – en dus kwamen ze in de huiskamer samen met de deur op slot. Nog later gingen ze ondergronds en verdwenen zo echt uit zicht.

Welke lessen kunnen we hieruit leren?

We kunnen leren dat verandering een constante factor is – of liever: vernieuwing is een constante factor. We moeten ons als gemeenschappen constant vernieuwen om relevant te blijven. Je zou kunnen zeggen dat we constant in een crisis zitten en om die crisis het hoofd te bieden moeten we vernieuwen – maar… als we niet realiseren dat we in een crisis zitten zullen we ook geen moeite doen om te veranderen, vandaar mijn beginvraag.

We moeten beseffen dat een aanpassing die om een hele goede reden gedaan werd – niet eeuwig relevant blijft. Dat er wordt ondergedoken als er vervolging is, is normaal – dat we daarna ondergedoken blijven is niet meer normaal. Neem bv. onze huidige coronacrisis – deze vraagt dat we allerlei oplossingen aanbieden zodat mensen in staat zijn om te blijven groeien. Zo zijn vele kerken overgegaan op live streaming – dit komt dus aan een nood tegemoet die vandaag heerst – maar is dit iets wat na corona nog steeds tegemoetkomt aan onze noden of moeten we er dan weer mee stoppen?

Omstandigheden kunnen veranderen maar principes voor gemeenschap veranderen niet. Liefde blijft, dienstbaarheid blijft, zachtmoedigheid blijft en ga zo maar verder – het werk van de Heilige Geest verandert niet. Eigenlijk zijn dit de zaken waar we vooral op zouden moeten focussen en dit zouden de zaken moeten zijn die de verandering sturen. Zo blijven we op de weg die Jezus ons leert en wordt Jezus zichtbaar door ons heen.

We kunnen dus concluderen dat we voortdurend onderweg zijn als we willen blijven groeien en bloeien. We moeten telkens weer openstaan voor nieuwe dingen om de uitdagingen van vandaag aan te gaan. We moeten wel alert blijven dat de oplossingen van vandaag geen hinderpaal worden voor morgen. Bovenal is het de Heilige Geest die ons in de verandering moet leiden.

Jan Wisse, Directeur Bedieningen