top of page

Verbindend dienen


Julia Diederich


"Hello, how are you?" Elke vrijdagochtend kwam Evelyne de keuken van het Rode Kruis binnengewandeld en haalde ze haar beste Engels boven om de Franstalige medewerkers te begroeten. In de keuken werd elke vrijdag verse soep gemaakt. Ikzelf werkte elke week samen met dezelfde drie dames die daar ook vrijwilligerswerk deden. We hadden het er soms over hoe goed we met elkaar konden opschieten. We lachten samen en praatten over onze gezinnen en over ons dagelijkse leven. Ik heb vooral genoten van mijn vriendschap met Evelyne. Ze liet graag horen wat ze net had geleerd tijdens de Engelse taallessen waar ze wekelijks naartoe ging voor ze naar de soepbar kwam.


In de loop van de tijd hebben we elkaar op een persoonlijker niveau leren kennen. Evelyne oefende haar Engels met mij en ze hielp mij met mijn Frans. Onze vriendschap werd steeds hechter. Evelyne vond het interessant dat ik een christen ben en dat ik samenwerk met l'Autre Rive in Gembloux. Ik vertelde haar over onze vernieuwende en gastvrije zondagochtenddiensten en ons verlangen om onszelf te integreren in de gemeenschap. Ik vroeg naar haar religieuze achtergrond. Ze legde uit dat ze katholiek was opgevoed maar dat ze op 20-jarige leeftijd de kerk verlaten had omdat het geen betekenis meer had voor haar. Ze was daarna nog even zoekende maar de kerk sprak haar niet meer aan.


Ik liet haar een foto zien van één van onze zondagsdiensten die we in een schoolcafetaria houden. Mensen genoten van koffie met gebak en praatten ontspannen aan tafels die in de zaal stonden opgesteld. Ik vertelde haar dat ze zich zeer welkom en op haar gemak zou voelen als ze kwam. Ik nodigde haar uit voor onze paasdienst. Zonder aarzeling besloot ze om langs te komen. Ze bracht zelfs een gerecht mee voor het liefdesmaal achteraf. Tijdens de dienst voelde Evelyne zich erg welkom. Ze luisterde naar de studie, at lunch en genoot.


Evelyne heeft sindsdien nog enkele diensten bijgewoond en ze kwam ook naar onze eindejaarsbarbecue. Ze leert anderen kennen en geniet van de nieuwe geestelijke inbreng in haar leven.


Als ik denk aan boodschappen die ik moet doen of als ik wil gaan wandelen, bedenk ik hoe ik mezelf kan organiseren om het samen met Evelyne te doen. Enkele andere activiteiten die we al samen hebben gedaan, zijn het volgen van een training van het Rode Kruis over "Burn-out", winkelen en theedrinken. Ik kijk altijd uit naar de momenten met Evelyne. Ik waardeer de oprechte aard van onze vriendschap en het wederzijds verlangen om samen de Heer te zoeken.

Comments


bottom of page