top of page

Leven in 3 dimensies


Eunice Parodi


Om volgelingen van Jezus te vormen, die op hun eigen tempo met ons mee op reis gaan, is er een nieuw idee ontstaan in de gemeenschappen van VIANOVA: de 3D-groepen. Stel dat u een nieuw computerspel voor christenen koopt of dat u een cursus over architectuur gaat volgen, dan hebt u iemand nodig die het uitlegt. Luc Salsac is een van de verantwoordelijken van een gemeenschap en hij is bezig met 3D.

“Laat het woord van Christus in rijke mate in u wonen, in alle wijsheid; onderwijs elkaar en wijs elkaar terecht.” (Kol. 3:16a)

“Zoals de naam al doet vermoeden,” vertelt Luc, “verwijzen de 3D-groepen naar een derde dimensie, namelijk het leven in een Gemeenschap. Naast de publieke bijeenkomsten (de kerkdiensten) en de bijbelstudiegroepen bij de mensen thuis, komen in een 3D-groep 3 discipelen (mannen of vrouwen) samen om elkaar te bemoedigen. Elke deelnemer wordt gevraagd om het Bijbelleesplan van de groep te volgen. Om de veertien dagen komt het drietal samen om met elkaar te praten over het gedeelte dat ze gelezen hebben. Het is meteen een mooie gelegenheid om heel persoonlijk met en voor elkaar te bidden en God te vragen ons te helpen om dat wat ze geleerd hebben in het dagelijkse leven toe te passen. Een 3D-groep maakt het mogelijk om samen op weg te gaan, geleid door de Heer.


Nieuwsgierig? Lees verder want we hebben enkele deelnemers naar hun ervaring gevraagd.


Christel, Germaine, Audrey, Marie-France

“In ons 3D-groepje zijn we met vier. Het gebeurt bijna nooit dat we een dag niet in onze Bijbel lezen, want we weten dat de anderen dat ook doen. Op die manier komen we in de nabijheid van God, we luisteren naar Hem en we zien de dingen vanuit zijn perspectief. Omdat we regelmatig met elkaar bidden, voor heel persoonlijke dingen, moedigen we elkaar aan vol te houden, zelfs als het lijkt of er niets verandert. Wat vooral fantastisch is… God geeft ons vaak nieuwe ideeën of Hij leidt ons op zijn eigen manier. Zo hebben we bijvoorbeeld lange tijd gebeden dat een dochter van een van ons werk zou vinden, dat niet zomaar voor het opscheppen lag. Wat een verrassing toen er iemand aanbelde en haar werk aanbood, waarvoor ze zelfs niet eens hoefde te solliciteren.”


Déborah, Anne-Sylvie

“Onze tijd van 3D (zelfs met z’n tweeën) motiveert ons de Bijbel te lezen en te blijven lezen. Soms denk je dat je de Bijbel wel kent en dan ontdek je dat er toch onbekende fragmenten zijn. Je hebt een paar stukjes van de puzzel, maar niet genoeg om het complete plaatje bij elkaar te leggen. De verbanden worden duidelijk tijdens het lezen van de voorgeschreven teksten en besproken in de groep. Het is zo fijn om dingen die je dacht te weten te herontdekken. Tijd nemen om een aantal hoofdstukken te lezen als je het heel druk hebt, is een uitdaging maar wat de een heeft bijgeleerd is vaak het antwoord op vragen van de ander. Deze nieuwe gewoonte brengt ons dichter bij elkaar en verdiept ons.”


Axelle, Muriel, Adeline

“De 3D-groep is méér dan een leesclubje of een groep vrienden. We voelen ons ‘zussen in Christus’! Samen ontdekken we de impact van de Heer in ons leven, we lopen weer op de goede weg en ervaren dat we nooit meer alleen zijn, we zien de kracht van gebed door onze verbondenheid met elkaar. We vertellen elkaar ook heel persoonlijke dingen. Toen een van ons vertelde dat ze verliefd geworden was op de man waar ze nu mee getrouwd is, waren de andere twee de eersten die het hoorden en hen in gebed bij de Heer brachten.”

Sylvain

“Ik ben dit jaar begonnen met een 3D-groep en ik kijk er naar uit hoeveel ik hierdoor zal groeien in de Heer. Ik zie al dat Hij zijn volgelingen vormt door het regelmatig lezen in de Bijbel, de uitwisseling van de gevonden ‘pareltjes’ in de gedeelten die we allemaal gelezen hebben en het gebed voor elkaar. Ik verlang ernaar om samen de weg van Jezus te gaan.”


Start zelf 3-D groepen!

Je wil beginnen met een of meerdere 3D-groepen in je gemeente, maar je weet niet hoe je het moet aanpakken? Maak het idee bekend in de kerk, het zal zeker mensen aanspreken.

  • Tel het aantal geïnteresseerden en begeleid hen bij de samenstelling. De 3D-groepen zijn niet gemengd en bestaan doorgaans uit 3 mensen. Als dat niet lukt, kijk dan of er 2 of 4 mensen een groep kunnen vormen.

  • Kijk wie van de deelnemers de leiding kan nemen en geef hen elk een groep. Na 1 of 2 jaar zie je dat nieuwe leiders zich ontpoppen.

  • Elke groep bepaalt zelf waar ze elkaar ontmoeten.

  • Geef elke groep hetzelfde leesplan, bijvoorbeeld eerst uit het Oude Testament en later uit het Nieuwe Testament.

  • Geef ruimte, elke groep krijgt zijn eigen kleur. De relaties zullen zich ontwikkelen en door het omgaan met elkaar zullen er nieuwe gaven ontdekt worden.

  • Maak van het begin af duidelijk waar het om gaat. Als er nieuwe mensen zijn die willen meedoen met 3D, kijk of er in de bestaande groepen nieuwe leiders zijn, die een 3D-groep kunnen starten.

  • Zorg dat je zelf ook in een 3D-groep zit.

Comments


bottom of page