top of page

Betrokkenheid in praktijk


Eunice Pariodi


Anne & Déborah - Je talenten openbaren

Bij La Courte Echelle vinden we betrokkenheid zeer belangrijk. Het is een natuurlijke waarde binnen onze werking. We willen deze waarde verder ontwikkelen en nog meer vorm geven.


We bieden gemeenten materiaal aan waarmee ze kinderen kunnen aanspreken, maar met dit materiaal moeten ze zelf aan de slag gaan. Gemeenten moeten het zelf georganiseerd krijgen. Vaak zijn heel wat mensen van een gemeente hierbij betrokken! We krijgen veel reacties van mensen die onze programma’s hebben gebruikt en vaak laat iemand weten dat het fantastisch was hoe jongeren en ouderen samenwerkten… Iedereen kan bij onze programma’s een handje toesteken. Er worden vaak verborgen talenten ontdekt: iemand blijkt heel goed in toneelspelen, een ander is een goede spelleider, weer iemand anders kan heel boeiend vertellen…


Maar het gaat er natuurlijk vooral om dat de kinderen meedoen. We willen het Evangelie niet op een zilveren dienblad aanbieden maar we willen dat de kinderen het zelf kunnen ontdekken. Dat gebeurt door de spelletjes, de ontvangst, de glimlach, de liefde die men uitstraalt, en natuurlijk de sketches en bijbelverhalen. Ook hier proberen we te bedenken hoe de kinderen zelf interactief kunnen deelnemen in de verhalen, zodat ze de boodschap nog beter begrijpen. Want daar is het ons echt om te doen!


Léa - wakker schudden

Iemand heeft gezegd: “Je kan geen nieuwe oceanen ontdekken als je de kust niet uit het oog durft te verliezen.” Ik hoor bij l’Autre Rive “de andere kust”.


Waarom weggaan? Waarom de warme gemeente van Ans-Alleur verlaten waar ik bijna heel mijn leven mij hartelijk welkom heb gevoeld? Om te vergelijken? Geen denken aan! Wanneer vergelijkingen binnensluipen verdwijnt de liefde. Ik vertrek simpelweg om naar een bijeenkomst te gaan van een jonge gemeenschap die het waardeert als je hen bezoekt, hen steunt en hen bemoedigd.


Elke zondagmorgen genieten we samen van een ontbijt en daarna komt de verrassing! De rustige spreker, die je aanvaart alsof je al heel je leven komt, betrekt je voor 100% in zijn preek. Een lied, een gedicht, een filmfragment, je wordt in de boodschap ondergedompeld. Je wordt aangesproken en aan het denken gezet om jezelf onder de loep te nemen door een boodschap die je leven verandert. We bestuderen mensen in de Bijbel met dezelfde angsten en dezelfde zwakheden als die van ons, maar God heeft een plan met hun leven. De boodschap leert ons dat het in ons leven niet allemaal om onszelf draait, maar om God en om onze medemens. Het is een gemeenschap van jongeren, en minder-jongeren, die de noden zien van hun medemens in de gemeenschap maar ook van degenen buiten de gemeenschap. Je leert liefhebben en het verschil maken voor de ander.


Een bijeenkomst bijwonen in Hannuit is een belevenis! Waarom niet bij u? Betrokkenheid schudt je wakker!


Jérémie - Contacten onderhouden

In het begin waren we met acht volwassenen. We zijn nu zeven jaar later en er zijn nieuwe gezichten bijgekomen, vooral door kinderen die geboren werden. Hoe kunnen we alle persoonlijke verplichtingen en beperkingen in balans brengen en tegelijk de mensen aanmoedigen om echt betrokken te raken in de gemeenschap? Betrokkenheid gaat immers veel verder dan alleen maar aanwezig zijn op zondag.


Ons eerste hulpmiddel: de app Viber die we op onze smartphones hebben geïnstalleerd. In de privé-chat van onze gemeenschap communiceren we dagelijks over heel wat zaken en niet alleen maar over praktische zaken zoals het komende liefdemaal. Ik deel regelmatig een bijbelgedeelte of een lied dat me heeft geraakt. Iemand post een gedachte naar aanleiding van de preek op zondag, een ander geeft iets door om voor te danken. Via Viber kan ik met iemand afspreken om tijdens een bezoek ons gesprek verder te zetten want er is niets dat een “echte” ontmoeting kan vervangen.


Ons tweede hulpmiddel: het live uitzenden van de bijeenkomst van onze leesgroep op dinsdagavond. Voor ouders met kleine kinderen, mensen die ver weg wonen of die te laat thuis zijn om nog deel te nemen, worden onze gesprekken gestreamd. Met een paswoord kan je inloggen en via de chatbox deelnemen aan de discussie. Maar het blijven slechts hulpmiddelen! Ik ontmoet veel liever mijn broers en zussen in-real-life dan dat ik van achter mijn scherm een bijeenkomst volg … met 20 seconden vertraging…

Comments


bottom of page